Energiebedrijf Eneco heeft zijn winst in de afgelopen zes maanden ondanks de gedaalde energieprijzen nagenoeg op hetzelfde niveau weten te houden.

De lagere inkomsten door verkoop van stroom en gas werden grotendeels gecompenseerd doordat de inkoopprijs ook daalde.

De omzet daalde met 12 procent naar 2,1 miljard euro. Onder de streep bleef daarvan 139 miljoen euro over, tegenover 144 miljoen een jaar eerder.

Eneco waagt zich niet aan een concrete vooruitblik op de resultaten voor het hele jaar. Het bedrijf spreekt van ''uitdagende marktomstandigheden" en bereidt zich bovendien voor op de splitsing in een netwerkbedrijf en een productie- en leveringsbedrijf.

Splitsen

Eneco gaf vorig jaar aan dat die splitsing ''onvermijdelijk'' tot een verlies aan werkgelegenheid zal leiden. Daarbij zouden mogelijk ongeveer duizend banen op de tocht komen te staan.

Bij de verschillende onderdelen van Eneco verdwenen sinds begin 2015 per saldo al tweehonderd banen. Maar dat betrof volgens een woordvoerder voornamelijk ''efficiencyverbeteringen'' via natuurlijk verloop. Er was daarbij geen sprake van grote reorganisaties.

Dit banenverlies ontstond vooral door de lage energieprijzen en de sterke concurrentie op de energiemarkt. Daardoor is het volgens het bedrijf nodig om efficiënter te gaan werken. Zo zijn er vanwege toenemende automatisering en onlineklantcontact minder mensen nodig op een callcenter of op de administratie. Ook zijn er veel managementfuncties verdwenen.