De Bank of England (BoE), de Britse centrale bank, verlaagt het renteniveau van het al historisch lage percentage van 0,5 procent naar 0,25 procent. 

Dit meldt de bank donderdag. Het is de eerste renteverlaging sinds 2009. De bestuursleden waren unaniem in hun besluit. 

Verder gaat de centrale bank de komende zes maanden nog eens voor 60 miljard pond (71 miljard euro) aan overheidsleningen opkopen. De totale omvang van het opkoopprogramma komt daarmee uit op 435 miljard pond.

De komende achttien maanden wil de bank voor maximaal 10 miljard pond aan bedrijfsobligaties opkopen. De balans van de centrale bank zal door de maatregelen groeien met maximaal 170 miljard pond. Hier stemden niet alle bestuursleden mee in. 

De BoE ziet zich genoodzaakt maatregelen te nemen nadat de keuze van het Britse volk om uit de Europese Unie te stappen de verwachtingen voor de economie fors heeft verlaagd. Zo is de verwachting dat de Britse economie het komende halfjaar bijna niet zal groeien. 

Groeiverwachting 

Voor 2017 is de groeiverwachting verlaagd van 2,3 procent naar 0,8 procent. De verwachting voor 2018 is verlaagd van 2,3 procent naar 1,8 procent. 

Tegelijk gaat de bank er wel van uit dat het prijsniveau in het Verenigd Koninkrijk zal stijgen. Doordat het Britse pond minder waard is geworden in de laatste weken, moeten Britten meer betalen voor geïmporteerde goederen. Zo wordt kunstmatig het prijspeil verhoogd. 

Juiste stappen 

De Britse minister van Financiën, Philip Hammond, verklaarde donderdag dat de centrale bank de juiste stappen neemt om de economie te ondersteunen.

"De keuze om uit de EU te vertrekken heeft een periode van onzekerheid gecreëerd", zegt de minister. Na deze periode zal het Verenigd Koninkrijk zich moeten aanpassen aan een nieuwe relatie met de EU. Het is goed om monetair beleid te gebruiken om deze periode van aanpassing te ondersteunen, aldus Hammond. 

Het Britse pond stond een kwartier na het rentebesluit iets meer dan 1 procent lager. Voor 1 pond werd toen ongeveer 1,31 dollar betaald. Ook ten opzichte van de euro verloor de Britse munt ongeveer 1 procent. Nu kost een pond ongeveer 1,18 euro.