Een groep van 35 Britse economen pleit ervoor huishoudens direct geld te geven om de economie te stimuleren in plaats van de rente te verlagen.

Dit schrijven ze in een brief die is gepubliceerd in The Guardian. Ze publiceren de brief vooruitlopend op het rentebesluit van de Britse centrale bank.

De Bank of England maakte om 13.00 uur (Nederlandse tijd) bekend dat de rente verlaagd wordt naar 0,25 procent. De rente ligt nu op een historisch laag niveau, nadat de Britten ervoor hebben gekozen om uit de Europese Unie te stappen.

Sinds het Brexit-referendum lijken de vooruitzichten voor de Britse economie minder rooskleurig te zijn geworden. Een reeks indicatoren wijzen erop dat het economisch sentiment is verslechterd. 

Effectiviteit 

De economen, onder wie een milieueconoom en een hedgefondsmanager, halen aan dat de renteniveaus al historisch laag zijn en dat er twijfels zijn over de effectiviteit van kwantitatieve verruiming. Veel andere mogelijkheden heeft de Bank of England niet, maar meer van hetzelfde gaat niet werken, denken de deskundigen.

Ze stellen dat de centrale bank geld kan creëren voor de overheid om bijvoorbeeld infrastructuurprojecten te financieren, belastingen te verlagen of zelfs direct geld te geven aan huishoudens. Het directe gevolg hiervan is dat het inkomen van huishoudens stijgt.