De problemen in de olie- en gassector hebben bodemonderzoeker Fugro het afgelopen halfjaar met een fors verlies opgezadeld. 

Doordat veel opdrachtgevers projecten uitstellen of afblazen liep de omzet sterk terug, terwijl de stevige concurrentie in de markt de prijzen onder druk zet. Om de crisis te doorstaan schrapt Fugro dit jaar meer banen dan eerder werd aangekondigd.

Fugro boekte afgelopen halfjaar een nettoverlies van 202 miljoen euro, tegen 9,9 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijf zag de omzet daarbij met 27 procent duikelen naar krap 905 miljoen euro.

Om de krimp in de markt te overleven, snijdt Fugro in de kosten en wordt de omvang van het bedrijf verkleind. In dat kader worden dit jaar wereldwijd minstens duizend banen geschrapt.

Eerder ging Fugro voor 2016 uit van het verlies van zo'n zeshonderd banen. In de eerste helft van het jaar werden 585 arbeidsplaatsen geschrapt. Fugro heeft nu 15 procent minder mensen in dienst dan twee jaar geleden.

Moeilijke markt 

''Dit zijn noodzakelijke ingrepen in een moeilijke markt'', zegt bestuursvoorzitter Paul van Riel in een toelichting. Hij sluit niet uit dat er ook na dit jaar banen verdwijnen bij Fugro. De oliemarkt komt naar zijn inschattingen in de loop van volgend jaar meer in balans, maar het is nog niet duidelijk wanneer Fugro daar de vruchten van kan plukken.

Van Riel benadrukt dat Fugro ondanks alle problemen wel marktaandeel blijft winnen. Er bestaat volgens hem dan ook geen noodzaak om op zoek te gaan naar alternatieven voor het bedrijf, dat volgens hem zelfstandig kan blijven bestaan.

De afgelopen jaren is veel gespeculeerd op een overname van Fugro, vooral omdat baggeraar Boskalis een belang van bijna 30 procent in het bedrijf heeft opgebouwd.

Verkocht

Naast de verdere banenreductie wordt onderdeel Asia Pacific Subsea Services verkocht aan Shelf Subsea, werd donderdag bekendgemaakt.

In ruil hiervoor ontvangt Fugro ongeveer 14 miljoen euro en een belang van 25 procent in Shelf. Zo'n 285 werknemers van Fugro maken de overstap naar Shelf.