De rechtbank in Haarlem heeft de stakingsacties van het grondpersoneel van KLM, die woensdagavond onder leiding van vakbond FNV moesten plaatsvinden, voorlopig verboden.

In een kort geding bepaalde de rechter in Haarlem woensdagmiddag dat de staking niet door kan gaan. Wel wilde de rechter nog bedenktijd. Op 11 augustus wordt definitief uitspraak gedaan in de kwestie.  

KLM had het kort geding aangespannen om de acties te voorkomen. 

De rechter probeerde de partijen woensdagmiddag nog om de tafel te krijgen, maar dit is niet gelukt. KLM zou volgens FNV geen punten willen noemen waar nog onderhandelingsruimte in zit. En KLM stelt dat een voorstel aan de onderhandelingstafel gedaan moet worden.

De rechter uitte zich kritisch over het feit dat FNV tot nu toe weigerde om met KLM verder in gesprek te gaan. Maar de bond vindt dat er door het bedrijf te weinig is gedaan om de cao-voorwaarden te verbeteren.

KLM betoogde dat de acties gevolgen zouden hebben voor twaalfduizend passagiers en zou leiden tot een schadepost van 3 tot 4 miljoen euro.

Aan de actie zouden volgens het bedrijf bovendien slechts 250 leden van FNV meedoen, terwijl onder de cao ruim veertienduizend medewerkers vallen.

Schiphol Group liet woensdagmiddag ook al weten zich uit te spreken tegen de acties, omdat de reizigers en de luchthaven "disproportionele schade en overlast" zouden ondervinden.

FNV verbaasd

Het FNV toonde zich ontevreden en verbaasd over de uitspraak in Haarlem. "Sommige juristen vielen van hun stoel", zegt een FNV-woordvoerder. "Hoe kan een voorzieningenrechter nu tegelijkertijd bedenktijd vragen én doodleuk stakingen voor acht dagen verbieden? Hij geeft aan het niet zeker te weten, dus dan kun je ook niet iets verbieden. Dat is krom."

De vakbond gaat zich vanavond op Schiphol beraden met personeel van KLM dat vrij van dienst is. "We moeten nadenken hoe we toch de cao-voorwaarden kunnen verbeteren voor deze mensen. De actie van vanavond leek een succes te worden."

De KLM geeft op haar beurt aan in een statement op de website "tevreden" te zijn met de uitspraak. "We zijn blij dat onze passagiers en ook onze medewerkers niet de dupe worden van deze FNV-actie vanavond. Hoewel slechts circa 150 tot hooguit 250 van de 14.500 medewerkers van het grondpersoneel het werk neer zouden leggen, zou dit mogelijk gevolgen hebben voor duizenden passagiers."

Staken

Vakbond FNV kondigde eerder aan dat grondmedewerkers van KLM woensdagavond anderhalf uur lang geen passagiersvliegtuigen zouden afhandelen op Schiphol. De staking zou duren van 19.30 uur tot 21.00 uur.

Er zou dan geen bagage worden ingeladen of uitgeladen en vliegtuigen zouden dan niet naar de startbaan worden geduwd.

KLM riep FNV eerder op om opnieuw aan tafel te gaan zitten om tot overeenstemming te komen. Het bedrijf heeft het vermoeden dat “de geschilpunten feitelijk kleiner zijn dan eerder is verwoord".

Overhoop 

FNV ligt al een tijd overhoop met KLM over de arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel. De bond eist onder meer een loonsverhoging van 1 procent, met een bodem van 75 euro per maand. 

Ook wil de vakbond geen verslechtering van de vakantie- en seniorendagen. Uitzendkrachten die al jaren structureel bij KLM aan de slag zijn zouden bovendien in vaste dienst moeten komen.

KLM stelde dinsdag het "onbegrijpelijk en onverantwoord" te vinden dat FNV zaken op scherp blijft zetten en niet kiest voor de dialoog zoals de andere vier bonden wel doen. 

"KLM zwicht niet voor acties. Onze klanten, onze medewerkers en ons bedrijf zijn daar de dupe van. Wij kiezen wél voor de dialoog", liet het bedrijf in een reactie weten.