AMSTELVEEN - Nederlanders zijn dol op technische apparaten. De verkoop van het aantal digitale camera's verdubbelt dit jaar ten opzichte van 2003. Het aantal verkochte MP3-spelers ligt zelfs tien keer zo hoog. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK.

Dit jaar worden er 3,5 miljoen camera-producten verkocht. Daaronder vallen digitale camera's, het ouderwetse toestel met rolletje, camera's in mobiele telefoons en camcorders.

Wegwerpcamera's worden niet meegeteld. Dat zijn er volgens het onderzoeksbureau ook nog eens honderdduizenden per jaar. Deze groei komt vooral omdat steeds meer mensen een computer thuis hebben.

Meer dan twee miljoen huishoudens hebben breedbandinternet via kabel of adsl. Door die snelle verbinding is het eenvoudig om digitale foto's en filmpjes naar elkaar te versturen. Ook de daling van de prijzen voor camera's spelen een grote rol bij de aanschaf van een digitale camera of een mobiele telefoon met cameraatje erin.

MP3-spelers

Dit jaar worden er tien keer zoveel MP3-spelers verkocht als in 2003. Het GfK verwacht dat de teller boven de 400.000 gaat uitkomen. Ook hier speelt de toename van breedbandinternet een grote rol. Op die manier kan eenvoudig en snel (legaal) muziek worden gedownload en gekopieerd naar de draagbare MP3-speler.

Vooral de snelle opkomst van de digitale camera tegenover de analoge (die met het filmrolletje), geeft volgens het onderzoeksbureau aan dat er een digitale revolutie voor de deur staat. "Mits de apparaten eenvoudig te gebruiken zijn'', aldus het GfK.

Koppelen

Het onderzoeksbureau ziet dat steeds meer mensen thuis de nieuwste technische snufjes hebben en dat ook aan elkaar koppelen via (draadloze) technologie zoals umts, wi-fi en bluetooth. Als voorbeeld van dit 'digitale huis', noemt het GfK iemand die wi-fi in zijn auto heeft. 's Nachts wordt verbinding gezocht met de computer in de woonkamer. Daar worden de nieuwste gedownloade liedjes overgezet naar de MP3-speler in de auto en 's ochtends op weg naar het werk wordt de muziek afgeluisterd.