DEN HAAG - Ruim 60 procent van alle zelfstandige supermarkten in Nederland verwacht problemen met de continuïteit van de onderneming binnen nu en twee jaar als gevolg van de moordende concurrentie. Voor veel kleinere zelfstandigen lijken deze problemen zich al binnen "afzienbare tijd" voor te doen.

Dat bleek vrijdag uit een onderzoek van het Economisch Instituut Midden- en kleinbedrijf (EIM) in opdracht van het Vakcentrum. Door de prijzenslag is de omzet van de supermarkten in een jaar tijd met ruim 3 procent gedaald. Bij de kleinere zelfstandige bedrijven is de afname nog groter.

Sterker getroffen

"Duidelijk is dat de kleinere supermarkten relatief sterker getroffen zijn door de prijsoorlog dan de grote supermarkten". Dat komt doordat ze meer merkartikelen verkopen en daardoor minder mogelijkheden hebben om het prijsverlies te compenseren in hun assortiment.

Tweederde van de supermarkten heeft aangegeven dat geplande investeringen zijn teruggedraaid. Ook voorgenomen bedrijfsuitbreidingen zijn op een lager pitje gezet. Lokale activiteiten als sponsoring zijn er al helemaal niet meer bij.

Liquiditeit

Continuïteitsproblemen komen vaak voor het eerst aan het licht als er liquiditeitsproblemen ontstaan. Volgens de onderzoekers geeft meer dan 25 procent van de zelfstandigen aan problemen te hebben met de liquiditeit als gevolg van de prijsoorlog. Dat wil zeggen dat het lastig is schulden te voldoen.

Het EIM verwacht dat het aantal supermarkten en het aantal medewerkers in de branche verder zullen teruglopen. "Inmiddels zijn er al duidelijke signalen in deze richting." Vorig jaar daalde het aantal supermarkten met ongeveer 1 procent.