Schiphol Group schaart zich achter het kort geding dat KLM heeft aangespannen om een werkonderbreking van het grondpersoneel van de luchtvaartmaatschappij te voorkomen.

Schiphol meldt woensdag dat het bedrijf van mening is dat de reiziger en de luchthaven "disproportionele schade en overlast" zullen ondervinden van de acties. Ook zou de veiligheid van de reiziger in het geding zijn. 

"Schiphol wacht de uitspraak van de rechter af, maar bereidt zich wel operationeel voor op eventuele acties", meldt een woordvoerder. De zaak dient woensdagmiddag om 13.30 bij de rechtbank in Haarlem.

Actievoerende grondmedewerkers van KLM willen woensdagavond anderhalf uur lang geen passagiersvliegtuigen afhandelen op Schiphol. Van 19.30 uur tot 21.00 uur wordt er dan geen bagage ingeladen of uitgeladen.

Ook worden er dan geen vliegtuigen naar de startbaan geduwd, kondigde vakbond FNV eerder aan. De werkonderbreking treft volgens FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha waarschijnlijk tientallen vluchten, die hierdoor vertraging kunnen ondervinden. 

KLM

KLM houdt rekening met gevolgen voor twaalfduizend passagiers. Aan de actie zouden volgens het bedrijf 250 leden van FNV meedoen. Dit kan leiden tot een schadepost van 3 tot 4 miljoen euro. Het bedrijf rekent op vertragingen en bagage die op de luchthaven achterblijft, maar denkt geen vluchten te hoeven schrappen.

Tijdens de geplande actie staan 41 vluchten van KLM gepland. De staking kan ook gevolgen hebben voor de rest van de avondplanning. 's Avonds staan nog 32 vluchten op de planning. KLM raadt reizigers aan om voor vertrek de website van de luchtvaartmaatschappij te bekijken.

Overhoop

FNV ligt al een tijdje overhoop met KLM over de arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel. De bond eist onder meer een loonsverhoging van 1 procent, met een bodem van 75 euro per maand. Ook wil de vakbond geen verslechtering van de vakantie- en seniorendagen. Ook zouden uitzendkrachten die al jaren structureel bij KLM aan de slag zijn in vaste dienst moeten komen.

KLM stelde dinsdag het "onbegrijpelijk en onverantwoord" te vinden dat FNV zaken op scherp blijft zetten en niet kiest voor de dialoog zoals de andere vier bonden wel doen. "KLM zwicht niet voor acties. Onze klanten, onze medewerkers en ons bedrijf zijn daar de dupe van. Wij kiezen wél voor de dialoog", liet het bedrijf in een reactie weten.