Nederlandse banken blijven voorlopig profiteren van het herstel van de economie en kunnen de komende jaren voldoen aan strengere kapitaaleisen. Dat stelt kredietbeoordelaar Moody's in een woensdag gepubliceerd rapport.

Moody's verwacht dat de Nederlandse economie dit en volgend jaar met circa 2 procent groeit, na een vooruitgang met dezelfde marge in 2015.

Daarmee zou de groei wat sterker zijn dan in andere eurolanden. Mede daardoor zal het aantal wanbetalingen bij Nederlandse banken volgens het ratingbureau de komende jaren niet noemenswaardig toenemen.

De kapitaaleisen voor banken worden wel steeds zwaarder, maar dat hoeft volgens Moody's in Nederland geen probleem te zijn. De stijgende winsten en de reeds aangekondigde plannen om de balansen te versterken zullen ervoor zorgen dat de Nederlandse banken aan de eisen kunnen voldoen, aldus de kredietwaakhond.

Degelijk

Volgens Moody's is de winstgevendheid van Nederlandse banken vorig jaar weer op een degelijk niveau gebracht, onder meer doordat er minder geld opzij hoefde te worden gezet voor slechte leningen.

Veel ruimte voor verbetering is er waarschijnlijk echter niet, omdat de toename van de kredietverlening naar verwachting beperkt blijft. Daarnaast maakt de aanhoudend lage rente het lastig de rentemarge, het verschil tussen wat banken ontvangen op leningen en betalen op spaargeld, te vergroten.

Stresstest

Uit de resultaten van de stresstest van de Europese Bankenautoriteit (EBA) bleek vorige week al dat ING, Rabobank, ABN Amro en de Bank Nederlandse Gemeenten voldoende incasseringsvermogen lijken te hebben om eventuele nieuwe financiële klappen op te vangen.

Enkele economen vinden die stresstest echter lang niet streng genoeg. De scenario’s die in de test zijn doorberekend zouden slechts rekening houden met een "relatief milde" economische teruggang. Een crisis zo hevig als die in 2008 is niet meegenomen, waardoor een "vertekend beeld" ontstaat van de conclusies.