Vlaamse controleteams hebben sinds 1 april 27 boetes van 1.000 euro uitgedeeld aan Nederlandse vrachtwagenchauffeurs, omdat ze de regels rondom de kilometerheffing overtraden.

Nederland neemt hiermee de derde plek in, blijkt dinsdag uit cijfers van de Vlaamse Belastingdienst.

Roemeense vrachtwagenchauffeurs voeren de lijst aan met 31 boetes, gevolgd door Belgen (29), Nederlanders (27), Fransen (zeventien), Polen (zestien) en Duitsers (vijftien).

Mobiele teams schreven in totaal 151 boetes uit aan chauffeurs bij wie het 'tolkastje’ ontbrak of niet op orde was.

Camera's

Daarnaast werden via camera's boven snelwegen ongeveer zestienhonderd overtredingen geconstateerd, maar de Vlaamse Belastingdienst is nog bezig die te beoordelen. Cijfers uit Brussel en Wallonië waren niet direct beschikbaar.

Vrachtwagen die door België rijden zijn sinds 1 april verplicht een kastje in hun cabine te installeren dat de gereden kilometers registreert op basis van gps-gegevens. Trucks vanaf 3,5 ton moeten tot 30 cent per kilometer tolweg afrekenen, afhankelijk van onder meer de grootte en uitstoot van het voertuig.

Coulant

De invoering van de kilometerheffing ging gepaard met protest, blokkades en verkeersopstoppingen. In de beginfase was de handhaving vanwege kinderziekten met de zogeheten 'On Board Unit' nog coulant.

Onder meer de Nederlandse vervoerdersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) had voor uitstel gepleit. De heffing bezorgt de Nederlandse transportsector volgens TLN jaarlijks ongeveer 60 miljoen euro aan extra kosten.