Opnieuw dalen de koersen van Europese banken flink. Op maandag stonden de aandelen ook al onder druk in reactie op de uitslag van de stresstest voor Europese banken.

Beleggers lijken zich zorgen te maken over de kapitaalpositie van banken en de gevolgen van de lage rente.

Het Italiaanse zorgenkind Monte dei Paschi di Siena raakte op de beurs in Milaan meer dan 16 procent kwijt. En de eveneens Italiaanse bank UniCredit leverde dinsdagmiddag 7 procent in. 

Deze bank boekte vrijdag een van de slechtere resultaten. Volgens Italiaanse media overweegt de bank 7 tot 8 miljard euro aan vers kapitaal op te halen.

Commerzbank

De Duitse Commerzbank verloor 9 procent aan beurswaarde ten opzichte van maandag. De bank rapporteerde dinsdag een flinke winstdaling. Deutsche Bank stond bijna 5 procent in de min.

De Franse banken BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole gingen dinsdag tot 4 procent achteruit. De Spaanse Banco Popular zag meer dan 5 procent van het aandeel verdampen.

ING

In Amsterdam verloor ING 4,6 procent en ABN Amro 2,4 procent. Verzekeraars NN en Aegon zagen hun koersen respectievelijk 1,4 en 3,3 procent zakken.

Vrijdagavond maakte de Europese Bankenautoriteit (EBA) bekend hoe banken drie jaar van economische neergang zouden doorstaan. Volgens kenners waren de resultaten van een aantal banken minder goed dan verwacht.

De niet-beursgenoteerde Rabobank kwam van de vier onderzochte Nederlandse banken het slechtst uit de test. Gevolgd door ING en ABN Amro. De evenmin beursgenoteerde Bank Nederlandse Gemeenten deed het juist relatief goed.