De Japanse regering heeft dinsdag het groene licht gegeven voor een breed pakket steunmaatregelen met een omvang van 13,5 biljoen yen (ruim 118 miljard euro) om onder meer de zwakke economische groei aan te jagen. 

Het geld zal bijvoorbeeld worden gebruikt om mensen met lage inkomens bij te staan en om grote infrastructurele projecten te financieren.

Vorige week kondigde de Japanse premier Shinzo Abe al een stimuleringspakket van in totaal 28 biljoen yen aan voor de komende jaren. In dat bedrag zijn echter ook publiek-private samenwerkingsverbanden meegenomen en andere vormen van financiering die nu nog niet onmiddellijk worden meegerekend.

Haven

Japan is onder meer van plan miljarden te investeren in het verbeteren van zijn havenfaciliteiten, de aanleg van een hogesnelheidslijn, het aanwakkeren van de consumentenbestedingen en het verhogen van het geboortecijfer van het sterk vergrijzende land.

Ook gaat er geld naar kleinere bedrijven en regio's om te helpen de gevolgen van de Brexit op te vangen en wordt financiële steun verleend vanwege de natuurrampen die Japan hebben getroffen.

Economische groei

De regering denkt dat de maatregelen zullen leiden tot een verhoging van de groei met 1,3 procent op de korte termijn. Japan is de op twee na grootste economie van de wereld.

''We hebben vandaag een sterk economisch pakket samengesteld met als doel de investeringen voor de toekomst uit te voeren'', verklaarde Abe dinsdag op een kabinetsbijeenkomst. ''Met dit pakket zullen we niet alleen de vraag stimuleren, maar ook duurzame groei realiseren, geleid door private vraag.''