De uitslagen van de stresstest voor Europese banken lieten maandagochtend hun sporen na op de aandelenbeurzen.

 

De koersen van diverse grote banken stonden onder druk, nadat ze volgens kenners minder sterk uit de test waren gekomen dan verwacht.

In Amsterdam presteerde ABN Amro met een verlies van 3 procent het slechts in de AEX-index. De bank zag zijn kapitaalbuffer in het zwartste scenario van de simulatie met 6 procentpunt dalen.

Die afname was volgens analisten van KBC duidelijk groter dan verwacht. Bij ING werd een kleinere afname van de kapitaalpositie gemeten. Na een positieve start zakte het aandeel van die bank echter alsnog 1,3 procent in de min.

Buffers

ING, Rabobank, ABN Amro en de Bank Nederlandse Gemeenten, de vier Nederlandse banken die door de Europese Bankenautoriteit (EBA) aan de stresstest zijn onderworpen, zijn in staat om financiële klappen op te vangen, zo bleek vrijdagavond uit de resultaten.   

Rabobank, die niet beursgenoteerd is, haalde daarbij de laagste score. In het slechtweerscenario van de EBA zou de kernkapitaalratio van deze bank zakken van 13,5 procent naar 8,1 procent. Het percentage zegt iets over hoe bestendig de kapitaalbuffer van een bank is.

Bij ING daalt de kernkapitaalratio van 12,7 procent naar 9 procent. Bij ABN Amro gaat deze omlaag van 15,5 procent naar 9,5 procent.

Monti dei Paschi

In Frankfurt leverden Deutsche Bank en Commerzbank respectievelijk 2 en 3,3 procent in. Beide grootmachten eindigden vrijdagavond in de onderste regionen van de stresstest. Dat gold ook voor het Italiaanse Unicredit, dat in Milaan bijna 7 procent aan beurswaarde verloor.

Het kleinere Monte Dei Paschi kwam als allerslechtste uit het onderzoek. Dankzij het reddingsplan dat voorafgaand aan die uitkomst werd gepresenteerd won de noodlijdende bank maandag ruim 3 procent op de beurs.