De Nederlandse Staat is mogelijk 2 miljard euro minder kwijt aan subsidies voor windmolenparken dan eerder is begroot.

Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) maandag.

Dit komt doordat de kostprijs van windmolenparken op zee in de afgelopen jaren flink is gedaald. Daardoor is mogelijk minder subsidie nodig.

Om afspraken uit het eerder gesloten Energieakkoord na te komen, moeten er nog vijf grote windmolenparken gebouwd worden, weet het FD. In 2023 moeten windmolens op zee samen 4.450 megawatt elektriciteit opleveren.

Bij het afsluiten van het Energieakkoord in september 2013 rekende de Staat nog op maximaal 18 miljard euro aan subsidies voor windmolenparken op zee. Vorig jaar stelde minister Henk Kamp (Economische Zaken) dat hij inmiddels uitging van 12 miljard euro. Maar nu lijkt het erop dat ook dit bedrag te hoog is.

Dong

Volgens Simone van Gendt van de afdeling export en project finance markets bij Rabobank werd bij de laatste schatting van Kamp nog geen rekening gehouden met een laag aanbestedingsbod van het Deense energiebedrijf Dong.

Onlangs won dit bedrijf de aanbesteding voor een windpark voor de kust bij Borssele. Van Gendt gaat ervan uit dat dit bedrag dus nog zal dalen. Dit moet het goedkoopste offshore windpark ter wereld worden.

Van Gendt erkent dat de locatie en de omvang van dit park afwijken van de vier andere geplande parken.
"Maar voor de volgende Nederlandse projecten met deels vergelijkbare karakteristieken wekt Dong wel een bepaalde verwachting", zegt ze tegen de krant.

Als wordt uitgegaan van vijf parken met vergelijkbare omstandigheden, dan zou de Staat in totaal ongeveer 10 miljard euro kwijt zijn aan subsidies.

Leren

ING-econoom Gerben Hieminga denkt dat het uiteindelijk om een subsidiebedrag van tussen de 10 en 12 miljard euro zal gaan. Hij denkt dat initiatiefnemers van latere projecten kunnen leren van Dong en daardoor kosten kunnen besparen. 

Bovendien zijn de prijzen voor energie en staal en de rente nu relatief laag. Ook dat maakt de bouw van een windpark goedkoper dan voorheen.