Monte dei Paschi stemt in met reddingsplan

Het bestuur van de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena heeft ingestemd met een kapitaalinjectie door investeerders. 

Dat maakte de bank vrijdagavond bekend.

Het plan moet 's werelds oudste bank van 5 miljard euro aan extra kapitaal voorzien. Daarmee moet worden voorkomen dat de bank ten onder gaat aan de vele oninbare leningen op zijn balans.

Monte dei Paschi wil al die slechte leningen nu voor een bedrag van in totaal 9,2 miljard euro van de hand doen. Daarmee leveren ze slechts een derde op van de 27,7 miljard euro die oorspronkelijk werd uitgeleend.

Verdampen

De bank staat er al jaren slecht voor en zag afgelopen jaar nog eens driekwart van zijn beurswaarde verdampen door de zorgen over zijn toekomst. Later op vrijdagavond blijkt uit de resultaten van de nieuwste Europese stresstest in hoeverre Monte dei Paschi en vijftig andere Europese banken een nieuwe economische crisis kunnen doorstaan.

Daarbij wordt ook scherp gelet op de positie van andere Italiaanse banken. In totaal kampt de bankensector in het land met ongeveer 360 miljard euro aan nagenoeg waardeloze leningen.

Nettowinst

Monte dei Paschi maakte vrijdagavond ook bekend dat de nettowinst in het tweede kwartaal met 13 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder, tot 209 miljoen euro.

De winst was onder meer te danken aan een belastingmeevaller en kleinere voorzieningen voor slechte leningen. Analisten rekenden in doorsnee op een kwartaalverlies van 54 miljoen euro voor de bank.

Lees meer over:
Tip de redactie