AMSTERDAM - Philips heeft een schikking van bijna 145 miljoen euro getroffen met het Amerikaanse Volumetrics Medical Imaging. Dat heeft het technologie- en elektronicaconcern vrijdag bekendgemaakt. De schikking maakt een einde aan een slepend juridisch geschil tussen beide bedrijven.

Philips neemt de betaling aan Volumetrics op in zijn boekhouding over het vierde kwartaal van dit jaar. De onderneming heeft overigens al eerder gewaarschuwd voor een claim van het Amerikaanse bedrijf.

Het geschil, dat zich in de Verenigde Staten afspeelde, gaat terug tot 2000. Toen kondigde Philips de overname aan van de medische divisie Healthcare Solutions van het Amerikaanse Agilent voor 1,7 miljard dollar. Daarbij zag de onderneming af van samenwerking of overname van Volumetrics.

In 2003 bevestigde een rechter in de staat North Carolina een eerder oordeel van de jury en veroordeelde Philips tot de betaling van 319 miljoen dollar aan Volumetrics. Volgens de rechter had Philips destijds Volumetrics ten onrechte in de kou laten staan. De onderneming ging in hoger beroep. Dat is door de schikking van tafel.