AMSTERDAM - De monopoliepositie van de notaris moet voor een aantal diensten worden afgeschaft. Daarnaast moet de notaris worden ontheven van zijn plicht om alle soorten notariële diensten te blijven leveren. Dit advies geeft de Stichting voor Economisch Onderzoek (SEO) in een studie voor het ministerie van Economische Zaken.

De SEO vindt dat het notariswerk voor familiezaken, zoals het opstellen van een testament, net zo goed kan worden gedaan door andere juridische dienstverleners als advocaten, accountants en fiscalisten. Voor ander notarieel werk, zoals het oprichten van vennootschappen en dienstverlening bij huizentransacties, kan het monopolie gerechtvaardigd zijn.

Klachten

Om de kwaliteit van notariskantoren transparant te maken voor de consument stelt de SEO voor een openbaar register aan te leggen van klachten tegen notarissen. Ook verzekeraars hebben baat bij meer transparantie. Zij worden geconfronteerd met een "explosieve groei" van het aantal schadeclaims tegen notarissen, aldus de SEO.

Om de marktwerking in het notariaat te verbeteren, is het volgens de onderzoekers aan te bevelen de ministerieplicht af te schaffen. Deze plicht dwingt notarissen het hele scala aan notariële diensten aan te bieden. Dat maakt het voor hen moeilijk zich te specialiseren.

Kortzichtig

"Dwaas en kortzichtig", noemt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) de uitkomsten van het rapport. "Als we mensen die doodziek op bed liggen, op economische gronden gaan weigeren een testament te laten maken omdat er geen verplichte dienstverlening is, waar zijn we in Nederland dan nog mee bezig?

Het publiek is verplicht om voor sommige diensten de notaris in te schakelen, maar dan is het ook logisch dat de notaris verplicht is te helpen", aldus de KNB. Voorts laat de organisatie weten dat familiezaken een groot deel van de opleiding van notarissen beslaan.