Groei Amerikaanse economie licht sterker in tweede kwartaal

De economie van de Verenigde Staten is in het tweede kwartaal iets sterker gegroeid dan in de voorgaande periode. Dat blijkt uit een eerste raming die de Amerikaanse overheid vrijdag heeft gepubliceerd.

De groei van 's werelds grootste economie trok aan tot 1,2 procent op jaarbasis. Dat was in het door financiële onrust overschaduwde eerste kwartaal nog 0,8 procent. Economen rekenden aanvankelijk op een groeiversnelling van 2,5 procent.

De consumentenbestedingen zaten na een dip in de eerste maanden van het jaar weer sterk in de lift. Huishoudens besteedden in het tweede kwartaal 4,3 procent meer, tegen 1,6 procent in het eerste kwartaal.

De consumptie is goed voor 70 procent van de totale Amerikaanse economie. De bedrijfsinvesteringen gingen daarentegen verder omlaag.

Omdat het nieuwe Amerikaanse groeicijfer tegenvalt, blijft een nieuwe renteverhoging door de Federal Reserve mogelijk uit beeld.

Janet Yellen, de voorzitter van de Amerikaanse koepel van centrale banken, heeft al meerdere malen gezegd alleen met een renteverhoging te komen als de economische omstandigheden dat toelaten. Bij de beleidsvergadering van afgelopen week besloot de instantie het rentetarief ongemoeid te laten.

Lees meer over:
Tip de redactie