Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) erkent fouten te hebben gemaakt in de aanpak van de Griekse crisis.

Zo vindt het fonds dat het nooit akkoord had mogen gaan met de eerste twee reddingsoperaties in Griekenland, zonder van de eurolanden te eisen dat er werd afgeschreven op de schulden. Bij de huidige derde financiële injectie is dat wel het geval.

De kritiek staat in een donderdagnacht gepubliceerd rapport van het Internal Evaluation Office (IEO) van het IMF. Het rapport heeft vooral betrekking op de derde financiële hulpactie aan Griekenland, die vorig jaar werd opgestart en tot 2018 loopt.

Het IMF besluit in het najaar of het wil deelnemen. Een aantal landen, waaronder Duitsland, dreigen de geldkraan dicht te draaien als het IMF niet meedoet.  

Improvisatie

De eerdere reddingsacties zouden chaotisch zijn verlopen, "improvisatie" was aan de orde van de dag. Het IMF zou daarbij geen goede analyse hebben gemaakt van de risico's en het besmettingsgevaar voor de rest van Europa.

Het IEO vindt ook dat er te weinig is gedaan om de schuld van Griekenland op een houdbaar niveau te houden. In plaats daarvan werden leningen verstrekt, belastingen verhoogd en hervormingen geëist, aldus de onderzoekers.

IMF-medewerkers zeggen dat de ze politieke weerstand in Griekenland hebben onderschat. IMF-topvrouw Christine Lagarde noemt de Griekse hulpactie "te ambitieus", maar zegt ook dat de onderzoekers te weinig rekening houden met de politieke spanningen.