Bij Xerox in Venray verdwijnen de komende maanden 150 arbeidsplaatsen, doordat de producent van kopieermachines en printers zijn tonerfabriek in de Limburgse plaats sluit.

Een woordvoerder van Xerox gaf vrijdag aan dat het ''in principe" gaat om 150 arbeidsplaatsen. Bij de bonden bestond al langer de vrees voor een reorganisatie.

In totaal werken in Venray zo'n zeshonderd mensen, inclusief uitzendkrachten. De reorganisatie moet in maart 2017 voltooid zijn. Ook elders snijdt Xerox in het personeelsbestand. Daardoor verliezen wereldwijd 1.300 mensen hun baan.

Nettowinst

Uit de kwartaalcijfers van de Amerikaanse onderneming bleek vrijdag dat de nettowinst in het tweede kwartaal uitkwam op 155 miljoen dollar. Bijna twee keer meer dan een jaar eerder. Daarmee overtrof het bedrijf ook de verwachtingen van analisten.

Xerox profiteerde onder meer van lagere kosten voor de herstructurering van het bedrijf. In plaats van 100 miljoen dollar werd daar in de afgelopen drie maanden slechts 71 miljoen dollar aan uitgeven.

Splitsing

Aan het begin van het jaar werd ook bekend dat Xerox de onderneming voortzet met twee op zichzelf staande bedrijven, waarbij de divisies voor printers en kopieerapparaten en die voor digitale dienstverlening worden losgekoppeld. De splitsing moet voor het einde van dit jaar klaar zijn.

De omzet van Xerox viel 4,5 procent lager uit en resulteerde in 4,4 miljard dollar.