Goedkeuring voor bouw omstreden kerncentrale Groot-Brittannië

Het bestuur van het Franse energieconcern EDF heeft donderdag ingestemd met de bouw van een nieuwe kerncentrale in Groot-Brittannië voor 21,5 miljard euro, ondanks zware kritiek van onder meer milieugroeperingen.

 Ook zijn er zorgen of EDF de financiële lasten van het project wel kan dragen.

De kerncentrale moet komen in Hinkley Point in het zuidwesten van Engeland. Het wordt de eerste nieuwe kerncentrale in Groot-Brittannië in ruim twintig jaar. EDF heeft nu toestemming gekregen om contracten te tekenen voor de bouw van de twee reactoren van Hinkley Point.

De Britse regering moet nog definitieve goedkeuring geven, maar heeft kritiek op het project verworpen. De centrale moet in 2025 in gebruik worden genomen.

Kritiek

Milieuorganisaties zoals Greenpeace hebben kritiek geuit op het project, maar ook intern is er veel gedoe over geweest bij EDF. Zo vertrok in maart de financieel directeur van het bedrijf omdat hij het niet eens was met de investeringen die gemoeid zijn met de centrale.

De vakbonden bij het bedrijf zijn eveneens zeer terughoudend en willen dat het project uitgesteld wordt.

EDF is grotendeels in handen van de Franse staat, die grote voorstander is van de centrale bij Hinkley Point. De kerncentrale moet gaan voorzien in circa 7 procent van de Britse stroombehoefte.

Lees meer over:
Tip de redactie