NEW YORK - De effectenbeurs van New York is woensdag verdeeld gesloten. Veel technologiefondsen eindigden voor de derde opeenvolgende dag op winst, maar in andere sectoren daalden veel aandelen na de koerswinsten op maandag en dinsdag door winstnemingen.

Dat had zijn weerslag op de belangrijkste indices. De Dow-Jonesindex, met voornamelijk traditionele aandelen, leverde volgens voorlopige cijfers 54 punten (0,5 procent) in op 10.244. De door technologie gedomineerde schermenbeurs Nasdaq won 6,5 punten (0,4 procent) op 1725.

Weliswaar opende de gehele beurs lager, maar hervond hij al snel de stijgende lijn. Winstnemingen in veel traditionele fondsen drukten de Dow in het laatste uur alsnog naar beneden. Analisten wezen erop dat de twee voorgaande beursdagen relatief sterke koersstijgingen lieten zien.

Ook werd bekend dat de consumentenprijzen in april met 0,5 procent sterker zijn gestegen zijn dan verwacht. Het is de sterkste stijging sinds mei vorig jaar.

Chipmachinemaker Applied Materials wakkerde met gunstige kwartaalcijfers die dinsdag nabeurs waren gepresenteerd, het optimisme in de technologiehoek aan. Beleggers hadden reikhalzend naar de kwartaalcijfers uitgekeken, omdat die iets konden zeggen over het herstel. Het aandeel ging zelf slechts 0,4 procent omhoog.

Andere fondsen profiteerden sterker. Fabrikant van netwerkapparatuur voor de telecom- en internetindustrie Cisco steeg ,4 procent, Oracle pakte 4,3 procent en Worldcom klom 4,1 procent. Niet alle techfondsen deelden in het stijgende optimisme.

Computerconcern Hewlett Packard kreeg een draai om zijn oren voor tegenvallende prognoses. Het aandeel verloor 5,6 procent.

Op de valutamarkt in New York steeg de euro verder. De Europese munteenheid stond aan het eind van de handel op 0,9120 dollar. In Amsterdam was dat nog 0,9070 dollar.