Geen boetes voor Spanje en Portugal ondanks tekort op begroting

Spanje en Portugal krijgen geen boete voor het overtreden van de Europese begrotingsregels, meldt de Europese Commissie woensdag.

De "uitdagende" economische omstandigheden voor beide landen hebben de commissie doen besluiten de landen opnieuw uitstel te verlenen om aan de begrotingseisen te kunnen voldoen. Portugal moet dat nog dit jaar doen, voor Spanje geldt uitstel tot 2018.

Spanje had een tekort van 5,1 procent in plaats van de 4,2 procent die het land had beloofd. Portugal kwam uit op 4,4 procent, terwijl dat land op 2,7 procent had moeten zitten.

Wel dreigt een opschorting van subsidies uit de Europese structuurfondsen. De commissie moet daarvoor echter eerst onderhandelen met het Europees Parlement.

Eind juni zei de commissie nog dat er wel straffen zouden volgen. De maximale boetes hadden kunnen oplopen tot 346 miljoen euro voor Portugal en 2 miljard euro voor Spanje.

Uitstel

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker de stelde de beslissing over de heikele kwestie eerder uit. De landen kregen een jaar extra de tijd om hun tekorten onder het toegestane maximum van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te brengen.

De commissie vond het destijds economisch en politiek ook geen geschikt moment om sancties op te leggen. Men vreesde dat Portugal bij marktonrust rond een Brexit onderuit zou kunnen gaan. In Spanje zat door de politieke onzekerheid in het land volgens de commissie geen regering waarmee afspraken konden worden gemaakt.

Dijsselbloem

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei in een reactie het "teleurstellend" te vinden "dat er geen gevolg wordt gegeven aan de vaststelling dat Spanje en Portugal te weinig hebben gedaan om hun begrotingen op orde te krijgen". 

Hij wacht nu een nadere toelichting van de commissie en overleg met de andere eurolanden af. "Buiten kijf staat dat beide landen ondanks de inspanningen van de afgelopen jaren nog niet uit de gevarenzone zijn."

Lees meer over:
Tip de redactie