Een deel van het grondpersoneel van KLM gaat donderdag actievoeren voor een nieuwe cao.

Dat kondigt vakbond FNV woensdag aan. 

In eerste instantie zal het om publieksvriendelijke acties gaan. Niet duidelijk is wat dat precies inhoudt en hoeveel mensen er meedoen. 

Als de directie van KLM niet beweegt, dan zal FNV de acties uitbreiden om de druk op te voeren. De bond sluit stakingen daarbij niet uit.

De vakbond zegt bij het plannen van de acties wel rekening te houden met de veiligheid, maar denkt hinder voor de reizigers niet volledig te kunnen voorkomen.

De acties gaan om arbeidsvoorwaarden voor zo'n 14.500 werknemers, onder wie de incheckmedewerkers, bagage-afhandelaars en technici. Een paar duizend mensen uit deze groep werken op uitzendbasis voor Air France-KLM.

Onrechtmatig

De bond bestrijdt dat acties onrechtmatig zouden zijn, omdat FNV voortdurend heeft geprobeerd om te onderhandelen. Aangezien dit niet tot afspraken heeft geleid, voelt de bond zich naar eigen zeggen genoodzaakt om te grijpen "naar hardere middelen".

FNV stelde vorige week een ultimatum om besparingsmaatregelen voor het grondpersoneel tegen te gaan. KLM bezuinigt al jaren op de arbeidsvoorwaarden, terwijl de recente verbetering van de financiële resultaten bij KLM volgens de bond ruimte bieden om te investeren.

De bond eist een structurele loonsverhoging van 1 procent en wil dat uitzendkrachten perspectief krijgen op een vaste baan. Ook wil de bond geen verslechtering in het aantal vakantiedagen en seniorendagen.

Winst

Eerder woensdag maakte Air France-KLM bekend dat de opbrengsten van het bedrijf in het tweede kwartaal flink onder druk zijn komen te staan. De luchtvaartmaatschappij heeft onder meer last van concurrentie en angst voor terrorisme.

Wel wist het bedrijf een winst van 41 miljoen euro te realiseren, na een verlies van 79 miljoen euro een jaar eerder.

Volgens de bond is dit "niet het moment om een verslechtering" door te voeren. "De cijfers zijn wederom een verbetering ten opzichte van vorig jaar", reageert bestuurder FNV luchtvaart Zakaria Boufangacha. "Je ziet wel dat er druk staat op de ticketprijzen. Maar al met al gaat het goed met KLM en zien we dat er ruimte is om weer te investeren in personeel."

Onverantwoord

Dinsdagavond werd na het verstrijken van een ultimatum al duidelijk dat KLM niet ingaat op het cao-voorstel van de vakbond. 

Topman Pieter Elbers noemde het woensdag "onverantwoord'' voor KLM om op de eisen van FNV in te gaan. Hij is bereid tegemoet te komen aan de roep om meer loon en meer vaste banen. Maar om de toekomst van de luchtvaartmaatschappij veilig te stellen, is het volgens hem nodig dat oude en achterhaalde regelingen overboord gaan.

Elbers gelooft niet dat de houding van FNV representatief is voor zijn eigen personeel. ''De KLM-mentaliteit die ik ken is samen de schouders eronder zetten. Dat betekent dat je er samen in goed overleg uit probeert te komen. Ik weet zeker dat heel veel mensen wél bereid zijn een stap extra te doen.''

KLM zei eerder een "gebalanceerd voorstel" te hebben gedaan. "Verdere aanpassingen prijzen KLM uit de markt en maken groeiplannen onmogelijk", zegt het bedrijf. De voorstellen van FNV zouden leiden tot een jaarlijkse kostenverhoging van tientallen miljoenen euro's.

De keuze van FNV kan overigens niet rekenen op steun van alle betrokken vakbonden. De Unie vindt de handelswijze van de bond juist onverantwoord en legt het cao-bod van KLM met een neutraal advies voor aan de eigen leden.

Air France

Collega's van zusterbedrijf Air France gaan woensdag staken. Zo'n 37 procent van het cabinepersoneel legt het werk neer. Waarschijnlijk kan daardoor op donderdag zo'n 20 procent van de vluchten niet doorgaan.

Dat betekent niet per se dat alle vluchten ongewijzigd doorgaan. Er kunnen nog op het laatste moment vluchten geschrapt worden of vertragingen ontstaan. Ook kan het aantal passagiers per vlucht worden ingeperkt.

Het cabinepersoneel van Air France is ontevreden over kostenbesparingen die Air France wil doorvoeren. Het personeel zal van 27 juli tot 2 augustus staken.