KLM gaat niet akkoord met het cao-voorstel van vakbond FNV en het gestelde ultimatum, meldt de luchtvaartmaatschappij dinsdagavond.

Ingaan op de eisen "zou onverantwoord zijn gezien de situatie van het bedrijf", zegt KLM. Het bedrijf zou zich "voortdurend hebben opengesteld om alternatieven te bespreken."

FNV stelde vorige week een ultimatum om besparingsmaatregelen voor het grondpersoneel tegen te gaan. KLM bezuinigt volgens de bond al jaren op de arbeidsvoorwaarden, terwijl de recente verbetering van de financiële resultaten ruimte bieden om te investeren.

Het overleg met de vertegenwoordigers van het grondpersoneel over een nieuwe cao liep daardoor spaak. Het gaat om arbeidsvoorwaarden voor zo'n 14.500 werknemers, onder wie de incheckmedewerkers, bagage-afhandelaars en technici.

FNV laat weten zich te beraden op de reactie van KLM. Onduidelijk is of er acties volgen, de bond zegt woensdagochtend met een verdere verklaring te komen.

Gebalanceerd

KLM zegt een "gebalanceerd voorstel" te hebben gedaan. "Verdere aanpassingen prijzen KLM uit de markt en maken groeiplannen onmogelijk", zegt het bedrijf. De verbetervoorstellen van FNV zouden leiden tot een jaarlijkse kostenverhoging van tientallen miljoenen euro’s.

"De realiteit is dat de wereld om ons heen is veranderd", zegt KLM. Het verschil met concurrenten zou volgens het bedrijf groot zijn. "Om te kunnen investeren en groeien is het noodzakelijk dat KLM haar kosten verlaagt."

Pieter Elbers

KLM-topman Pieter Elbers benadrukte dan ook dat vier van de vijf bonden het laatste voorstel van KLM wel aan hun leden hebben voorgelegd. "Ik heb er alle vertrouwen in dat ook FNV uiteindelijk kiest voor wat belangrijk is voor het KLM-personeel."

Veel zaken die de bonden in het cao-overleg hebben ingebracht zijn "heel valide", zei Elbers. "Ik vind ook dat we iets moeten doen voor de mensen die al jaren op de nullijn zitten." Daarom bieden de voorstellen van KLM volgens Elbers ook ruimte voor een loonstijging, maar daar moet wel meer productiviteit tegenover staan.

Air France

Woensdag legt zo’n 37 procent van het cabinepersoneel van zusterbedrijf Air France ook het werk neer. 87 procent van de vluchten zal doorgaan, meldde het bedrijf eerder.

Het cabinepersoneel is eveneens ontevreden over de kostenbesparingen die Air France wil doorvoeren. Het personeel zal van 27 juli tot 2 augustus staken.