In de luchtvaartsector kunnen de komende twintig jaar wereldwijd 2,1 miljoen extra piloten, cabinemedewerkers en onderhoudstechnici aan de slag.

Dat schrijft de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing, die ook opleidingen en trainingen verzorgt voor die beroepsgroepen, in een maandag gepubliceerd rapport.

Luchtvaartmaatschappijen hebben volgens Boeing in de periode 2016 tot en met 2035 ruimte voor 617.000 nieuwe vliegers en 679.000 monteurs. Dat zijn bij elkaar bijna 1,3 miljoen nieuwe arbeidskrachten. Na een vergelijkbaar onderzoek een jaar geleden schatte Boeing de toekomstige vraag nog op 1,2 miljoen extra piloten en technici.

Onderzoek

Het bedrijf, dat al zeven jaar onderzoek doet naar de werkgelegenheid in de luchtvaart, keek dit jaar voor het eerst ook naar de toekomstige vraag naar cabinepersoneel. Daarvoor zijn over twee decennia naar schatting 814.000 meer banen dan nu. Voor die beroepsgroep biedt Boeing overigens zelf geen opleidingen aan.

De behoefte aan luchtvaartpersoneel neemt het sterkst toe in Azië, de regio waar ook de vraag naar vliegreizen het hardst groeit. Daarna volgen Noord-Amerika en Europa.