De rechtbank Noord-Holland heeft maandag het faillissement uitgesproken voor Thuiszorgbedrijf Stichting ZorgBedrijf, het moederbedrijf van Thuiszorg Noord-Holland. 

Beide instanties vallen onder het faillissement, meldt curator Arthur Sweens aan NU.nl.

Bij het bedrijf werken ongeveer tweehonderd medewerkers die zorg dragen voor enkele honderden cliënten, zowel verpleging als huishoudelijke hulp.

"We praten op dit moment met de gemeenten, verzekeraars en een aantal private partijen over een mogelijke doorstart van het bedrijf of delen daarvan", aldus de curator.

Sweens verwacht dat de medewerkers in elk geval de komende tien tot veertien dagen nog kunnen blijven werken. Er wordt op dit moment ook gesproken met het UWV over doorbetaling van de lonen. 

FNV

Vakbond FNV uit zorgen over het hoge aantal faillissementen in de sector. Ook instanties zoals TSN, Solace en Diafaan gingen recent failliet.

"Het betreft in totaal ongeveer 17.000 medewerkers", zegt FNV. "Gemeenten moeten ophouden met de doorgeslagen bezuinigingen."

De vakbond zegt de gemeenten "direct verantwoordelijk" te houden voor het behoud van de banen en wil ook dat de mensen die zorg ontvangen toegang blijven houden tot hun vertrouwde hulp.

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?