De Britse sportketen Sports Direct heeft in een rapport forse kritiek gekregen op de erbarmelijke arbeidsomstandigheden bij het concern. 

Bij Sports Direct vinden "extreem verontrustende" praktijken plaats, valt te lezen in het rapport, dat is opgesteld door leden van het Britse parlement. 

Zo gebeuren veel ongelukken op het werk, worden arbeidscontracten verleend in ruil voor seksuele gunsten en wordt het salaris van werknemers achterhouden als ze ziek zijn of te laat komen.

Een Brits parlementslid zegt tegen de BBC dat Sports Direct haar werknemers "niet als mensen behandelt" en spreekt over "negentiende-eeuwse omstandigheden". 

Misleiding

Directeur en oprichter Mike Ashley van Sports Direct wordt verantwoordelijk gehouden voor de problemen. "Dat dit anno 2016 gebeurt in het Verenigd Koninkrijk is een serieuze aanklacht aan het management", zegt de Britse Labour-politicus Iain Wright, die de onderzoekscommissie leidde. 

Ook de uitzendbedrijven die werknemers leveren worden bekritiseerd. Zij zouden onder meer niet goed hebben meegewerkt aan het onderzoek. Eén bedrijf, Transline, wordt zelfs beschuldigd van misleiding.

Sports Direct is één van de grootste verkopers van sportkleding in het Verenigd Koninkrijk. Wereldwijd heeft het bedrijf 670 winkels.