Topvrouw Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet voor de rechter verschijnen. Het gaat om een zaak rondom een omstreden schikking met zakenman en ex-politicus Bernard Tapie.

Dat heeft een Franse rechter vrijdag in hoger beroep bepaald.

Lagarde had beroep aangetekend tegen de beslissing van een rechter in december dat zij terecht moest staan voor haar rol in de betaling van 400 miljoen euro aan Tapie.

Lagardes advocaat laat vrijdag weten dat hij teleurgesteld is. Hij is er naar eigen zeggen van overtuigd dat de rechtszaak duidelijk zal maken dat ze onschuldig is.

Het IMF spreekt vrijdag opnieuw het vertrouwen in Lagarde uit. Het fonds zegt erop te vertrouwen dat Lagarde ondanks deze rechtszaak in staat is om haar taken uit te blijven voeren. De Française werd begin dit jaar unaniem herkozen als voorzitter van het IMF.

Schikking

In 2008 keurde Lagarde als toenmalig minister van Financiën een miljoenenschikking met Tapie goed. De rechtszaak moet duidelijk maken of Lagarde destijds nalatig heeft gehandeld. Volgens justitie zou Lagarde advies van experts hebben genegeerd.

Lagarde heeft naar eigen zeggen niet zelf financieel geprofiteerd van de arbitrage en ontkent dat ze iets verkeerd heeft gedaan.

Bedrogen

Tapie verkocht begin jaren negentig aandelen Adidas aan de voormalige Franse staatsbank Crédit Lyonnais. Die verkocht de aandelen later voor flink een hoger bedrag door. Tapie vond dat hij op deze manier bedrogen is en eiste compensatie van de Franse Staat. 

Aanvankelijk oordeelde een rechter dat Tapie gelijk had en dat de staat hem moest compenseren. Maar een hogere rechtbank besliste later dat Tapie dat geld moest terugbetalen. De zakenman is daar weer tegen in beroep gegaan. Deze zaak loopt nog.