FNV dreigt met acties en stelt ultimatum aan KLM

FNV dreigt met acties bij KLM. De vakbond stelt de luchtvaartmaatschappij een ultimatum.

De medewerkers zullen in verzet komen als KLM een aantal voorgestelde besparingsmaatregelen voor het grondpersoneel niet voor dinsdag 26 juli 18.00 uur terugneemt.

Vakbondsbestuurder Jan van den Brink sluit hierbij een mogelijke staking niet uit. Het gaat om een cao voor in totaal zo'n 14.500 werknemers, onder wie de incheckmedewerkers, bagage-afhandelaars en technici.

KLM bezuinigt al jaren op de arbeidsvoorwaarden en de bond vindt dat de recente verbetering van de financiële resultaten ruimte biedt om nu eens te investeren in het personeel.

De dreigementen van FNV kunnen overigens niet rekenen op steun van alle vakbonden bij de luchtvaartmaatschappij. De Unie vindt de handelswijze van de bond juist onverantwoord en legt het ultieme cao-bod van KLM met een neutraal advies voor aan de eigen leden.

Schade

De Unie benadrukt dat een eerdere staking van Air France het moederbedrijf veel financiële schade heeft berokkend. 

"De wijze waarop FNV aangestuurd heeft op een conflict met KLM is een verkeerde en volstrekt onverantwoorde strategie en is een groot gevaar voor de werkgelegenheid en de inkomenszekerheid van al het KLM-personeel", zegt voorzitter Reinier Castelein van De Unie. "Bovendien zijn stakingen dodelijk voor Schiphol in de drukste vakantietijd."

Castelein erkent dat het niet om "feestakkoord" gaat, maar zegt dat de leden best tevreden mogen zijn met het resultaat. "KLM is bereid een werkgelegenheidsgarantie af te spreken. Waar kom je dat nog tegen?"

Lees meer over:
KLM
Tip de redactie