Turkse centrale bank laat belangrijkste rentetarief ongewijzigd

De Turkse centrale bank TCMB wijzigt het belangrijkste rentetarief niet. Dat blijkt dinsdag na een beleidsvergadering van de centrale bank.

Het rentetarief blijft op 7,5 procent staan.

Wel heeft de centrale bank het voor banken aantrekkelijker gemaakt om korte tijd van TCMB te lenen. Banken hoeven daar nog maar 8,75 procent voor neer te tellen in plaats van het vorige tarief van 9 procent. Dit moet banken stimuleren om meer geld te lenen en vervolgens uit te lenen.

Volgens de centrale bank blijft het aantal leningen dat door Turkse banken wordt verstrekt op peil. Ook ziet TCMB positieve ontwikkelingen op het gebied van de handel en leningen aan consumenten.

Daarnaast blijft de binnenlandse vraag en de vraag vanuit de EU een positieve invloed hebben op de economische groei in Turkije.

De centrale bank stelt dat de recente ontwikkelingen in Turkije tot fluctuaties bij de financiële markten hebben geleid. Maar het monetaire beleid zou de schokken wel hebben beperkt.

Zeybecki

De Turkse minister van Economische Zaken Nihat Zeybekci zei eerder dinsdag nog te verwachten dat de Turkse centrale bank opnieuw grote renteverlagingen zou doorvoeren.

Zeybecki hoopte dat de centrale bank zou inzetten op het verruimen van de geldvoorraad, ook wel kwantitatieve verruiming genoemd. 

Dit beleid dat tot goedkoper krediet moet leiden, was een wens van de Turkse regering. President Recep Tayyip Erdogan heeft meerdere keren gepleit voor een verlaging van de rente.

Begrip

Maar Zeybekci had er naar eigen zeggen wel begrip voor als de centrale bank zou aarzelen, vanwege de mislukte coup van eind vorige week.

De minister erkent dat de couppoging de Turkse economie heeft geraakt, maar denkt dat dit effect weer zal wegebben.

Lees meer over:
Tip de redactie