Hostingbedrijf Yourhosting mag toch de tekst "Zo. Nu eerst naar de cloud" gebruiken in reclameuitingen. Bierbrouwer Bavaria had hierover eerder een rechtszaak gewonnen, maar in hoger beroep is de uitspraak vernietigd. 

Dit heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

Bavaria had het hostingbedrijf in een kort geding gedagvaard. Yourhosting liet de tekst "Zo. Nu eerst naar de cloud" horen in reclameboodschappen bij radiozenders. 

De brouwer vond dit een inbreuk op het auteursrecht en de merkrechten van de zin “Zo. Nu eerst een Bavaria". Een rechtbank gaf Bavaria gelijk, maar het gerechtshof is het hier niet mee eens.

De slogan van Bavaria is in 1985 in opdracht van de bierbrouwer ontwikkeld door een reclamebureau. Bavaria heeft zijn slogans laten vastleggen als woordmerken.

Geen auteursrecht

Volgens het hof wordt de slogan van Bavaria niet door het auteursrecht beschermd. "Zo. Nu eerst...", vormen volgens de rechters een gebruikelijke combinatie woorden in de Nederlandse taal. 

"Een dergelijke zin kan, als op zichzelf beschouwd voortbrengsel, geen eigen intellectuele schepping zijn; een persoonlijk stempel van de auteur valt daarin niet te ontwaren", aldus het hof. Ook vindt het hof dat de brouwer niet voldoende heeft aangetoond dat er sprake is van een inbreuk op de merkrechten. 

Intentie

Algemeen directeur Bart Carlier van Yourhosting is blij met de uitspraak. "We beraden ons er nog op of we de slogan nog willen gebruiken in onze commercials. Het is immers nooit onze intentie geweest om Bavaria dwars te zitten", reageert Carlier.

"Het gaat ons om het principe dat de Nederlandse taal op deze manier vrijelijk gebruikt mag worden voor reclamedoeleinden."