Miljarden meer betaald voor royalty's in Nederland

De handel in royalty's in Nederland is in 2015 fors toegenomen. Buitenlandse bedrijven betaalden in dat jaar 7,1 miljard euro voor het gebruik van licenties op bijvoorbeeld handelsmerken aan in Nederland gevestigde ondernemingen.

Dit is een toename van 48 procent, zo blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederlandse bedrijven betaalden op hun beurt 9,4 miljard euro voor het gebruik van R&D-kennis of audiovisuele projecten, een stijging van 42 procent.

Vergoedingen op royalty's via een Nederlands bedrijf zijn een beproefde methode om belasting te ontwijken voor bedrijven. Buitenlandse bedrijven betalen aan een Nederlandse tak van hetzelfde concern vergoedingen als royalty's.

Het precieze bedrag kan het concern zelf bepalen en volgt vaak de winst. Onder de streep wordt vaak weinig belasting betaald.

Europese landen 

Volgens een schatting van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen loopt de Nederlandse overheid jaarlijks zo'n 15 miljard euro mis aan belastinginkomsten door belastingontwijking. 

De aantrekkende handel in royalty's is vooral verbonden met Europese landen zoals Duitsland, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Ook ziet het statistiekbureau een groeiende invoer van royalty's, waarbij buitenlandse bedrijven Nederlandse bedrijven betalen, uit de Verenigde Staten.

Zakelijke diensten 

De hogere vergoedingen voor intellectuele eigendommen zorgen er ook voor dat de totale Nederlandse handel in diensten met het buitenland tussen 2014 en 2015 is gegroeid.

De invoer groeide met ruim 13 procent en de uitvoer met ruim 6 procent. Naast de handel in royalty's gaat het dan bijvoorbeeld om zakelijke diensten.

Lees meer over:
Tip de redactie