De Twentse thuiszorgorganisatie Solace, met zo'n 3.500 cliënten en 225 medewerkers, wordt naar verwachting dinsdag failliet verklaard. 

Dat meldt vakbond FNV maandag.

Solace zit al langer in zware financiële problemen. Het bedrijf heeft grote schulden bij de Belastingdienst en bij pensioenfondsen, waardoor het zijn rekeningen niet meer kan betalen.

De problemen kwamen volgens de FNV aan het licht doordat Solace het vakantiegeld niet kon overmaken.

Trees Zwienenberg, directeur bij Solace, kan niet bevestigen dat het bedrijf dinsdag failliet wordt verklaard. ''Ik weet nog niet wat de standpunten zijn van de schuldeisers. Als wij het vakantiegeld in termijnen mogen uitkeren, komen we hier uit, maar dat wil de FNV niet."

Gespreid betalen 

De vakbond ontkent dit. ''Wij zijn voorstander van gespreid betalen van het vakantiegeld, maar de problemen liggen veel dieper'', zegt Wim van der Hoorn, bestuurder bij FNV. Volgens hem heeft het bedrijf alleen al bij de pensioenfondsen een schuld van meer dan 1 miljoen euro.

Gemeenten zijn sinds begin vorig jaar ook verantwoordelijk voor mensen met een lichte zorgvraag. Daardoor kwam Solace - net als veel andere thuiszorgorganisaties - in financiële problemen. "Hierdoor zijn wij vorig jaar getroffen door een omzetverlies van meer dan 50 procent en kregen we betalingsmoeilijkheden", zegt Zwienenberg.