SBM Offshore neemt in de resultaten over de eerste jaarhelft een extra voorziening op van 30 miljoen dollar in verband met de schikking van een omkopingszaak in Brazilië.

Dat laat de toeleverancier aan de olie- en gasindustrie maandag weten in een toelichting op de deal, die zaterdag wereldkundig werd gemaakt.

SBM betaalt in totaal een kleine 163 miljoen dollar aan de Braziliaanse overheid, verdeeld over drie termijnen.

Nog eens 112 miljoen dollar gaat de komende jaren naar het staatsoliebedrijf Petrobras, doordat SBM grotendeels afziet van prestatiebonussen die verdiend konden worden met twee productieschepen die daar actief zijn.

Die schepen zijn volgens SBM overigens gekozen omdat de eigendomsstructuur de verrekening betrekkelijk makkelijk maakt. Het heeft niks te maken met eventuele betrokkenheid van de betreffende projecten bij het omkoopschandaal, dat het bedrijf al ruim vier jaar in zijn greep houdt.

Totale schade

Daarmee komt de totale 'schade' op 275 miljoen dollar. SBM had eerder 245 miljoen dollar opzij gezet. Het verschil gaat ten koste van het resultaat in de eerste helft van dit jaar. Een aparte schikking met het Openbaar Ministerie in Nederland kostte het bedrijf in 2014 al 240 miljoen dollar. Die deal betrof niet alleen Brazilië, maar ook een paar Afrikaanse landen.

De slepende corruptiezaak in Brazilië, waar medewerkers van SBM jarenlang steekpenningen betaalden om opdrachten van Petrobras binnen te hengelen, is nu wel afgerond. Het bedrijf kan daardoor weer ''normale zakelijke betrekkingen'' onderhouden met het olieconcern, dat gezien de grote olievoorraden in de zeebodem voor de Braziliaanse kust ook voor de toekomst een zeer belangrijke klant is.