Turkse beurs daalt ruim 5 procent na mislukte coup

De koers van de Turkse aandelenbeurs in Istanbul is maandagochtend met 5,1 procent gedaald. Het leger deed vrijdag een couppoging, maar slaagde er niet in de macht te grijpen.

Het gaat om de grootste daling van de beursindex sinds augustus 2015. De Turkse beurs opende op maandag 2,5 procent lager.

De Turkse lira herstelde maandagochtend ongeveer de helft van de schade die de munt opliep nadat tanks vrijdag de straten van Istanbul en Ankara binnen reden.

De lira verloor in de uren tijdens en na de coup bijna 5 procent ten opzichte van de dollar, maar bij opening van de beurs leverde een lira alweer 0,34 dollar op. Na couppoging was een lira nog 0,32 dollar waard.

De Turkse vicepremier Mehmet Simsek zei voor het openen van de beurs dat de couppoging geen langdurige gevolgen zal hebben voor de Turkse economie. Hij herhaalde dat de macro-economische basis van het land ''solide" is en dat er geen reden is tot zorg.

Maatregelen

De Turkse regering en de financiële sector trokken zondag al alles uit de kast om een uitstroom van kapitaal uit het land te voorkomen. Zo gaf de centrale bank na een spoedoverleg over de onrust in het land aan ''onbeperkte" liquiditeit ter beschikking te stellen aan Turkse banken en maatregelen te nemen om de lira te steunen.

Voor de couppoging ging het Turkije de laatste tijd economisch voor de wind. Speculatie dat de rentes laag blijven en optimisme over de herstelde banden van Turkije met Rusland en Israël zorgden voor een opmars van de lira. De belangrijkste graadmeter van de Turkse beurs sloot vrijdag 0,3 procent hoger, waarmee de winst dit jaar al 15 procent bedraagt.

Onrust

Het land kampt wel met de aanhoudende onrust over de oorlog in buurland Syrië en een reeks terreuraanslagen. Hierdoor is Turkije de afgelopen tijd steeds verder uit de gratie geraakt bij buitenlandse investeerders. Zo zakten de opbrengsten van staatsobligaties sterker dan die van alle andere belangrijke opkomende economieën, op Brazilië na.

Turkije is sterk afhankelijk van de instroom van buitenlands kapitaal voor de financiering van het tekort op de lopende rekening. Het tekort is opgelopen tot 4,5 procent van het bruto binnenlands product, het op twee na hoogste niveau van alle G20-leden.

Lees meer over:
Tip de redactie