SBM Offshore schikt in Braziliaanse corruptiezaak

SBM Offshore heeft met de Braziliaanse autoriteiten geschikt in de zaak om corruptie bij het staatsbedrijf Petrobras. Het concern betaalt een bedrag van 162,8 miljoen dollar. 

Met de schikking is de zaak voor SBM Offshore afgesloten, laat het concern zaterdag weten.

149,2 miljoen dollar wordt betaald aan Petrobras. Verder krijgen het OM en een financiële toezichthouder elk 6,68 miljoen dollar. Deze laatste bijdrage is als steun bedoeld voor het bestrijden van corruptie. 

SBM werd beschuldigd van het betalen van steekpenningen aan bestuurders van staatsbedrijf Petroleo Brasileiro (Petrobras) tussen 1996 en 2012. In ruil hiervoor zou de toeleverancier extra gunstige voorwaarden hebben gekregen bij contracten.

Politici 

Veel meer bedrijven zouden zo zaken hebben gedaan met Petrobras, dat in 2008 nog behoorde tot de top vijf grootste ondernemingen ter wereld. Ook politici raakten in het enorme schandaal verwikkeld. Oud-president Luiz Inácio Lula da Silva en de huidige president Dilma Rousseff werden als mogelijke betrokkenen genoemd.

Belangrijk voor het Nederlandse concern is dat er verder gewerkt kan worden in de toekomst met het Braziliaanse concern. Petrobras is voor SBM één van de belangrijkste klanten. 

Nederlandse OM

Eerder schikte SBM Offshore al voor een bedrag van omgerekend 111.000 euro met de Braziliaanse justitie om vervolging af te kopen voor topman Bruno Schabas en commissaris Sietse Hepkema.

Met het Nederlandse Openbaar Ministerie werd een schikking getroffen waarbij SBM 240 miljoen dollar (192 miljoen euro) betaalde voor ongeoorloofde schenkingen tussen 2007 en 2011. SBM maakte in totaal 200 miljoen dollar over naar ambtenaren in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië.

Lees meer over:
Tip de redactie