Consumentenprijzen eurozone nemen licht toe in juni

De inflatie in zowel de eurozone nam in juni toe met 0,1 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In mei was nog sprake van een daling van het prijsniveau met 0,1 procent.  

Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat  vrijdag in een rapport.

Voor de gehele Europese Unie lag het inflatiepercentage op 0 procent, waar dat een jaar eerder 0,1 procent was.

Met name de prijsontwikkelingen van brandstoffen, stookolie en gas hebben de inflatie in de eurozone gedrukt. Tegelijkertijd hadden prijsveranderingen in restaurants en cafés juist een positief effect op de inflatie. Dit gold ook voor huren en tabak.

Negatief

In dertien EU-lidstaten was de inflatie vorige maand negatief. De grootste minnen waren te zien in Cyprus (-2 procent), Bulgarije (-1,9 procent) en Kroatië (-1,2 procent).

In België (1,6 procent), Malta (1 procent) en Zweden (0,8 procent) was de inflatie juist het hoogst. Oostenrijk, Portugal en het Verenigd Koninkrijk volgen

In België (1,8 procent), Malta (1 procent) en Zweden (1,2 procent) was de inflatie juist het hoogst.

In Nederland was de inflatie volgens de rekenmethode van Eurostat in juni -0,2 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde dat goederen en diensten vorige maand gemiddeld even duur waren als een jaar eerder. In het eerste halfjaar is de inflatie volgens het bureau gemiddeld uitgekomen op 0,3 procent.

Lees meer over:
Tip de redactie