Onderhandelaars uit India en de Europese Unie komen vrijdag in New Delhi bijeen om te praten over een mogelijk handelsakkoord. 

Gesprekken over het zogenoemde India-EU Broad-based Bilateral Trade & Investment Agreement lopen al sinds 2007. De ontmoeting vrijdag volgt op het bezoek van de Indiase premier Narendra Modi aan Brussel in maart, schrijft het Financieele Dagblad.

De EU hoopt met het verdrag van hoge importtarieven af te komen. Zo hebben exporteurs van alcohol te maken met tarieven tot 150 procent en in de automobielsector tot 100 procent.

Indiase exporteurs hebben vooral last van de strenge regels in de EU op het gebied van bijvoorbeeld etiketten, hygiëne en gezondheid. Zo vaardigde Europa in 2013 een verbod uit op de import van mango’s uit India, nadat veel ladingen fruitvliegjes bleken te bevatten.

Gebalanceerd

In augustus stelde India een geplande ontmoeting van onderhandelaars over het verdrag uit voor onbepaalde tijd, nadat de EU de import van een aantal generieke medicijnen illegaal maakte.

Tijdens het bezoek van premier Mark Rutte aan New Delhi in juni vorig jaar verklaarden Rutte en Modi in een gezamenlijk communiqué het belang te erkennen van het realiseren van een "gebalanceerd" verdrag, aldus de krant. 

Het bezoek van Modi aan Brussel, waar hij sprak met onder anderen de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, gaf een nieuwe boost aan de onderhandelingen. 

Het Verenigd Koninkrijk, dat in juni stemde vóór een vertrek uit de EU, neemt niet deel aan de gesprekken. India en het VK verkennen een apart vrijhandelsverdrag.