Meer tweedehands auto's en bestelwagens verkocht in 2016

​Het aantal verkochte nieuwe personenauto’s in Nederland lag in het eerste halfjaar van 2016 op het laagste niveau in tien jaar tijd. Bij de occasions lagen de verkoopcijfers daarentegen het hoogst in de afgelopen tien jaar.

Op elke nieuw verkochte auto werden in de eerste helft van dit jaar vijf tweedehands auto’s verkocht, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. 

Opvallend is dat ook de verkoop van bestelauto's flink is toegenomen. De bestelautomarkt is zelfs aangetrokken tot het hoogste niveau sinds het begin van de crisis in 2008, blijkt uit de CBS-cijfers. 

Werden er in de eerste zes maanden van vorig jaar ruim 32 duizend nieuwe exemplaren verkocht, dit jaar waren dat er tot en met juni meer dan 40 duizend.

Ook bij de tweedehands bestelauto's was afgelopen halfjaar een groei zichtbaar, van een kleine 86 duizend vorig jaar naar bijna 92 duizend dit jaar.

Nieuw

Autodealers verkochten in de eerste zes maanden van 2016 bijna 194 duizend nieuwe personenauto’s. Dat zijn er ruim 7 duizend minder dan begin vorig jaar en ruim 130 duizend minder dan in de eerste helft van 2011. 

Het aantal tweedehands personenauto’s dat sinds begin dit jaar van eigenaar wisselde, kwam met 990 duizend stuks nipt onder een miljoen uit. Dat is een stijging van 5,5 procent ten opzichte van 2015. 

Het aantal occasionverkopen stijgt sinds 2014 weer, na een lichte daling tijdens de crisis.

Europa

Brancheorganisatie ACEA meldt vrijdag dat in de hele Europese Unie de verkoop van nieuwe auto's verder is gestegen. Tot en met juni zijn in de Europese Unie dit jaar ruim 7,8 miljoen nieuwe personenauto's verkocht. Dat betekende een verkoopplus van 9,4 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2015.

Vorige maand werden 6,9 procent meer personenauto's verkocht in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder: in totaal gaat het om bijna 1,5 miljoen auto's.

Landen

Van de grote automarkten liet Italië de sterkste toename zien (11,9 procent). Ook Spanje (11,2 procent) en Duitsland (8,3 procent) droegen fors bij aan de verkoopstijging.

Duitsland was met krap 340 duizend verkochte auto's veruit de grootste afzetmarkt, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, waar bijna 256 duizend auto's werden verkocht. Franse autohandelaren wisten in totaal ruim 227 duizend voertuigen te verkopen, iets meer dan een jaar eerder.

Volkswagen

Ook qua automerken doen Duitsland en Frankrijk het nog altijd goed in Europa. Volkswagen bleef ook in juni het meest verkochte automerk, gevolgd door Renault, Opel en Peugeot.

Het marktaandeel van het gehele Volkswagen-concern (met ook merken als Skoda, Seat, Audi en Porsche) daalde in juni naar 23 procent, van 24,2 procent een jaar eerder.

Renault Group (12,2 procent) was de nummer twee, gevolgd door PSA (Peugeot, Citroën en DS) dat een aandeel heeft van 10,1 procent.

Lees meer over:
Tip de redactie