Bij vier goede doelen verdiende de directeur vorig jaar meer dan een minister, meldt de Volkskrant vrijdag. 

De krant onderzocht de beloning van de directeuren van veertig grote goede doelen. Hun salaris is door de branche sinds vorig jaar gekoppeld aan de Wet normering topinkomens.

Door het invoeren van dat (semi)publieke plafond is het maximumsalaris bij een goed doel verlaagd van 158 duizend naar 144 duizend euro, in de volksmond bekend als de balkenendenorm.

Bij het Prins Bernhard Cultuurfonds (Adriana Esmeijer, 157.879 euro), het Oranje Fonds (Ronald van der Giessen, 156.849 euro), KNGF Geleidehonden (Ellen Greve, 154.000 euro) en KWF Kankerbestrijding (Michel Rudolphie, 152.000 euro) verdiende de directeur vorig jaar meer dan de norm.

Bij KNGF Geleidehonden werd het overschrijden van het plafond veroorzaakt doordat de directeur een bonus kreeg.

Hybride fondsen

Het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Oranje Fonds zeggen desgevraagd tegen de Volkskrant dat ze '"hybride fondsen" zijn. Ze halen niet alleen geld op bij donateurs, maar beheren ook grote vermogens die aan hen geschonken zijn.

Goede Doelen Nederland stelt dat de overschrijdingen het gevolg zijn van het verlagen van de norm vorig jaar. Daardoor zitten "enkele" van de bijna 140 aangesloten goede doelen tijdelijk boven de norm, aldus de brancheorganisatie.

Bij KNGF Geleidehonden kreeg directeur Ellen Greve vorig jaar een 'eenmalige bijzondere beloning' van 18.500 euro. Haar basissalaris van Greve (131.500 euro) al hoger dan het maximum van de schaal waar het KNGF onder valt.

In reactie tegenover de krant laat het KNGF weten dat Greve haar bonus schenkt aan het medische detectiehondenproject voor het vroegtijdig opsporen van darmkanker.