Lichte daling in omzet detailhandel

Nederlandse winkels hebben hun omzet in mei met 0,4 procent zien dalen ten opzichte van een jaar eerder.

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend. De omzet zakte in alle sectoren. Daarnaast nam de hoeveelheid verkochte goederen met 0,7 procent af. 

De opbrengsten van winkelen via internet liepen wel op. Online boekte de detailhandel in mei 26,5 procent meer omzet dan een jaar eerder. De groei was sterker dan in april dit jaar: toen lag de online omzet 14 procent hoger.

Minder winkeldagen

De licht gedaalde omzet van winkels valt mede te verklaren doordat er minder winkeldagen waren dan in mei 2015. Mei had in 2016 een vrijdag en een zaterdag minder en een maandag en dinsdag méér.

Vrijdag en zaterdag zijn doorgaans dagen waarop winkels het meest omzetten, terwijl ze op maandag en dinsdag juist relatief weinig verkopen. Gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen zou de omzet van de detailhandel hoger zijn dan een jaar eerder, aldus het CBS.

Boodschappen

De omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen was 1,2 procent lager dan een jaar eerder. De prijzen van de dagelijkse boodschappen waren 1,4 procent hoger, de verkopen krompen met 2,6 procent.

Speciaalzaken realiseerden ongeveer dezelfde omzet als een jaar eerder, terwijl de supermarkten 1,4 procent minder hebben omgezet.

Tip de redactie