Airbus en Boeing sluiten miljardendeals op luchtvaartshow

Vliegtuigbouwers Airbus en Boeing doen deze week flink zaken op de luchtvaartshow in het Britse Farnborough. 

Bij Airbus is in totaal voor 35 miljard dollar aan bestellingen en toezeggingen binnengehaald. Concurrent Boeing sloot contracten voor een kleine 27 miljard dollar. 

In totaal bestelden luchtvaartmaatschappijen 197 nieuwe toestellen bij Airbus. Het gaat voornamelijk om kleinere modellen, zoals de A321neo. Voor nog eens 82 vliegtuigen van Airbus zijn toezeggingen gedaan. Daaruit volgen naar verwachting later definitieve contracten.

Bij Boeing hadden de deals in totaal betrekking op 182 kisten. Het Amerikaanse concern merkt daarbij op dat het ook meerdere onderhoudsdeals is overeengekomen.

Ook heeft het Britse ministerie van Defensie vijftig Apache-helikopters besteld bij Boeing, met een totale waarde van ruim 2 miljard dollar.

Parijs

De vliegtuigbouwers sleepten minder orders binnen dan vorig jaar op de luchtvaartshow van Parijs. Toen kwam de teller voor beide bedrijven tezamen ruim boven de 100 miljard dollar uit.

Een groot verschil met de show in Frankrijk is dat Airbus en Boeing dit keer geen nieuwe toestellen hebben gepresenteerd. Ook de economische onzekerheid is mogelijk een reden dat er minder orders zijn geplaatst.

In Farborough is momenteel de crème de la crème van de luchtvaartwereld aanwezig. Tussen het vertier door worden veel deals gesloten.

Lees meer over:
Tip de redactie