De Bank of England houdt het renteniveau ongewijzigd na het Brexit-referendum. Veel marktvolgers hadden verwacht dat de Britse centrale bank de rente zou verlagen. 

Financiële instellingen betalen nu een rente van 0,5 procent, een historisch laag niveau, als ze geld lenen bij de centrale bank.

Economen en analisten hadden verwacht dat de onrust na de Britse keuze om uit de Europese Unie te stappen de bank het renteniveau naar 0,25 procent zou verlagen. Dit zou de eerste verlaging sinds 2009 zijn. 

Acht van de negen bestuursleden van de Bank of England stemden er echter voor het huidige renteniveau te handhaven. Wel wordt de verwachting uitgesproken dat de centrale bank in augustus meer maatregelen gaat nemen. 

Consumentenvertrouwen

Volgens de bestuursleden heeft het Britse financiële systeem de impact van het referendum goed opgevangen en zijn de effecten eerder verzwakt dan versterkt.

De BoE haalt aan dat er signalen zijn dat de Brexit-keuze heeft gezorgd voor een scherpe dalingen in sommige graadmeters van ondernemers- en consumentenvertrouwen. Voorlopige indicatoren wijzen er verder op dat ondernemingen minder investeren en het aannemen van personeel uitstellen. 

De bestuursleden willen nog wachten op het moment dat er meer duidelijk is over het effect van het referendum op de economie. 

Agressieve stimulering 

Econoom Nick Kounis van ABN AMRO liet weten dat hij verwacht dat de BoE volgende maand met ''agressieve'' monetaire stimulering zal komen. De rente wordt dan volgens hem verlaagd naar 0,25 procent en het opkoopprogramma van de centrale bank zal met 150 miljard pond worden uitgebreid tot een omvang van 525 miljard pond.

Zijn collega James Knightley van ING rekent eveneens op een renteverlaging in augustus met een kwart procentpunt en een uitbreiding van het opkoopprogramma tot uiteindelijk 500 miljard pond.

Aandelenmarkten 

Na het rentebesluit daalden aandelenmarkten licht. De AEX-index stond op ruim 450 punten voorafgaand aan het besluit, maar daalde snel naar 447 punten. Dit is nog steeds boven de slotstand van woensdag. Ook andere Europese beurzen daalden na het rentebesluit. 

De waarde van het Britse pond steeg juist van 1,32 dollar naar 1,33 dollar.