Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft vervoersbedrijf Veolia donderdag in het ongelijk gesteld in een zaak tegen de Nederlandse Spoorwegen, rondom de aanbesteding van het treinvervoer in Limburg.

Veolia schreef zich in 2014 in op de aanbesteding en vroeg de NS om informatie over de dienstregeling en de levering van treinstellen. Die weigerde, waarop Veolia de NS van tegenwerking betichtte en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vroeg het gedrag van de NS te onderzoeken.

ACM zag geen overtreding van de Spoorwegwet en daarom stelde Veolia beroep in bij het CBb. Dat heeft de vervoerder nu verloren.  

De Spoorwegwet is niet van toepassing op het beschikbaar stellen van treinstellen, aldus het College. En het informatieverzoek van Veolia over de dienstregeling was zodanig onduidelijk, "dat NS niet hoefde te begrijpen op welke informatie dit verzoek betrekking had". 

Concurrentie

NS en Veolia lagen eerder ook al in de clinch over de aanbesteding voor het treinvervoer in Limburg. Uiteindelijk ging de gunning naar streekvervoerder Arriva. Ook daartegen protesteerde Veolia, maar in april staakte de vervoerder die strijd.