'Chinese investeerders hebben miljard over voor afvalverwerker Attero'

Chinese partijen zijn bereid circa 1 miljard euro op tafel te leggen voor Attero, de voormalige afvalverwerkingstak van energiebedrijf Essent. 

Dat meldt persbureau Reuters donderdag op gezag van niet nader genoemde bronnen.

Attero is eigendom van investeringsmaatschappij Waterland. Die nam het bedrijf in 2013 voor 170 miljoen euro over van een groep Nederlandse gemeenten en provincies.

Destijds noemden de lagere overheden de wat tegenvallende verkoopprijs ''marktconform''.

Bieden

Volgens Reuters was Waterland nog niet van plan Attero zo snel weer van de hand te doen. Maar nu zich meerdere partijen hebben gemeld, zou de investeerder toch het gesprek zijn aangegaan, bijgestaan door zakenbank Morgan Stanley.

Naar verwachting gaan zowel het Duitse Energy from Waste (EEW), in handen van Beijing Enterprise, als Cheung Kong Infrastructure een bod doen op Attero. Ook het Belgische bedrijf Indaver en het Franse Suez Environnement zouden volgens bronnen overwegen een bod te doen. De partijen zelf wilden niet reageren. 

In augustus vindt waarschijnlijk een eerste ronde van onderhandelingen plaats en rond oktober wordt uitsluitsel verwacht.

Speler

Attero verwerkt 40 procent van het Nederlandse huishoudafval en wordt gezien als belangrijke speler op het gebied van afvalenergiecentrales. Het bedrijf kende vorig jaar een omzet van 339 miljoen euro.

De afvalverwerker waarschuwde eerder dit jaar dat zijn winst onder druk zou kunnen komen te staan, omdat bepaalde 20-jarige contracten verlopen in 2016 en 2017. Het sluiten van nieuwe contracten zal betekenen dat de tarieven omlaag gaan, aldus het bedrijf in maart.

Lees meer over:
Tip de redactie