Voor het eerst in twee jaar zijn Nederlandse bedrijven hun rekeningen niet sneller gaan betalen. In het tweede kwartaal van 2016 betaalden ondernemingen hun rekening binnen gemiddeld 40,7 dagen.

Dit meldt kredietinformatiebureau Graydon. In het eerste kwartaal betaalden bedrijven net zo snel hun rekeningen.

"De afgelopen twee jaar noteerden we record op record in onze metingen van het betaalgedrag. Dit kwartaal zien we een trendbreuk", zegt Hans-Peter Vloemans van Graydon.

"Om de trend van steeds kortere betaaltermijnen vast te houden zijn inspanningen nodig die de markt stimuleren tot een beter betaalgedrag zodat ook met name kleinere bedrijven verzekerd kunnen worden van voldoende liquiditeit."

Vastgoedsector

In de vastgoedsector en de delfstoffenbranche wordt het snelst betaald. Een rekening blijft gemiddeld 37,6 dagen liggen voordat er geld wordt overgemaakt. Dit is drie dagen sneller dan het landelijk gemiddelde.

Energiebedrijven doen er het langst over om betalingen over te maken. Gemiddeld werd een factuur na 45,9 dagen betaald in de energiebranche.

In veel sectoren wordt nog steeds sneller betaald, maar bijvoorbeeld in de IT- en telecombranche en energiebedrijven zijn later gaan betalen.