Terugroepactie Volkswagen in Californië verworpen

De toezichthouder in de Amerikaanse staat Californië heeft het plan van Volkswagen verworpen om een deel van de auto's met sjoemelsoftware in de Verenigde Staten terug te roepen.

Het Duitse autobedrijf stelde voor 85.000 duurdere modellen van Volkswagen, Audi en Porsche die zijn uitgerust met een grotere 3.0-liter motor, terug te roepen naar de garage, om ze te aan te passen aan de eisen.

De toezichthouder, CARB, noemt de terugroepactie echter ''ontoereikend'' en hoopt in gesprek met Volkswagen tot een betere oplossing te komen.

Het concern gaf in september vorig jaar toe software te hebben geïnstalleerd die emissietestapparatuur om de tuin moest leiden. Daardoor presteerden de auto's in een testopstelling schoner dan in alledaags gebruik. Wereldwijd rijden miljoenen van zulke auto's rond.

Europese Commissie 

Eind juni sloot de Duitse automaker in de VS een deal met toezichthouders over een oplossing voor gedupeerde autobezitters. De schikking kost ruim 15 miljard euro. Voor bezitters van de meeste modellen geldt dat ze hun auto terug kunnen verkopen aan de fabrikant.

De Europese Commissie dringt aan op een soortgelijke deal in Europa, maar Volkswagen heeft al aangegeven daar niets voor te voelen. Volgens de top van het bedrijf gelden in de Europese Unie minder strenge regels. Bovendien zou een deal van die omvang het bedrijf in de problemen brengen.

Lees meer over:
Tip de redactie