De Duitse overheid krijgt voor het eerst geld toe op een tienjarige staatsobligatie. Woensdag haalde de Duitse regering een bedrag van 4 miljard euro op. Investeerders behalen een negatief rendement op de lening van 0,05 procent.

Sommige Europese landen kunnen al langer ontzettend goedkoop geld lenen op de financiële markten. De Europese Centrale Bank koopt al ruim een jaar enorme hoeveelheden leningen op in de financiële markten.

Verder heeft de Britse keuze om uit de Europese Unie te stappen ervoor gezorgd dat beleggers hun geld stoppen in financiële producten die ze veilig achten. Verder drukt een crisis in de Italiaanse financiële sector de rendementen op staatsobligaties.

Ook Nederlandse staatsobligaties zijn al langere tijd zo populair dat investeerders bereid zijn om soms ook een negatief rendement te behalen om de leningen in handen te krijgen.

Een maand geleden wist de Nederlandse overheid 4,8 miljard aan leningen met een looptijd van vijf jaar in de markt te zetten met een negatief rendement van 0,23 procent.