Er zullen op korte termijn nieuwe stakingsacties volgen bij easyJet. Dat zegt Joost van Doesburg van pilotenvakbond VNV vrijdag tegen NU.nl. 

"Ik kan nog niet zeggen wanneer de acties precies zullen plaatsvinden. Voor de komende twee dagen is door de rechter een verbod ingesteld, maar de acties zullen op korte termijn volgen", aldus Van Doesburg.

De vakbond denkt daarbij ook aan acties "voor de komende maanden". VNV kondigt de definitieve stakingen echter pas zes uur van tevoren aan, omdat easyJet anders vervangende piloten kan inzetten.

"De onderhandelingen lopen op alle fronten vast", zegt Van Doesburg. "We stellen redelijke eisen, maar er gebeurt te weinig bij easyJet. Het is spijtig dat de reiziger daar nu last van krijgt, maar wij zijn al ruim een jaar aan het onderhandelen."

VNV wijst daarbij ook op recente cao-akkoorden die easyJet sloot met piloten in onder meer Frankrijk en Engeland. "Met betere voorwaarden dan wij nu eisen", aldus VNV. 

Cao

Sinds begin juni voert VNV acties voor een betere cao. De pilotenvakbond vindt dat 72 piloten die Amsterdam als standplaats hebben, te veel vlieguren per maand moeten maken. Verder zou de pensioenbijdrage van het bedrijf te laag zijn en zijn zaken als doorbetaling bij ziekte niet geregeld.

Op dinsdag 14 juni hield een deel van de piloten al een staking. Doordat easyJet buitenlandse piloten liet invliegen, merkten reizigers uiteindelijk weinig van de acties.

VNV was hierover verbolgen, maar een rechter oordeelde later dat de luchtvaartmaatschappij het recht heeft om andere piloten van andere vestigingen in te zetten.

Toch zag VNV in de uitspraak een kleine overwinning. De vakbond hoefde van de rechter nog maar zes uur van tevoren een staking aan te kondigen. In eerste instantie was dit nog 48 uur, waardoor easyJet genoeg tijd had om andere piloten in te zetten.

EasyJet

EasyJet laat weten teleurgesteld te zijn, omdat de VNV de onderhandelingen over de cao heeft afgebroken. "Ons laatste aanbod is een significante verbetering in vergelijking tot eerdere voorstellen, die reeds competitief en marktconform waren", aldus de organisatie. "We blijven ervoor open staan om samen met de VNV een oplossing te vinden."

De maatschappij vindt dat stakingsacties niet bijdragen aan een constructieve dialoog. "We zullen dan ook al het mogelijke blijven doen om ervoor te zorgen dat onze passagiers hier niet de dupe van worden."